top of page

​

Spondiloze, dureri de coloana vertebrala

Spondiloza este o afectiune care apare in mod natural ca urmare a inaintarii in varsta. Este un proces normal de degradare a coloanei vertebrale si elementelor adiacente (muschi, ligamente paravertebrale si discuri intervertebrale) dupa solicitari repetate. Aparitia bolilor de coloana vertebrala poate fi grabita de traumatisme ale coloanei, pozitii incorecte ale coloanei in timpul activitatii, caratul greutatilor prea mari, osteoporoza, cifoza, scolioza, etcToate aceste cauze pot conduce in timp la hernie de disc, sciatica, stenoza spinala si spondiloza. In cazurile in care articulatiile de la nivelul coloanei vertebrale tind sa se inflameze, poate sa apara spondilita anchilozanta.

Functionarea coloanei vertebrale

 Pentru a intelege afectiunile coloanei vertebrale, trebuie sa intelegeti cum anume functioneaza aceasta. De aceea va prezentam mai jos coloana vertebrala sanatoasa si celelalte componente ale sale:

 

 

  • coloana cervicala: vertebrele gatului sunt numerotate

  • de la C1 la C7, asta insemnand ca exista 7 vertebre in

  • aceasta zona a coloanei.
     

  •  

  •  

  • coloana dorsala (toracala): majoritatea adultilor au

  • 12 vertebre (numerotate de la T1-T12), care coboara

  • de la nivelul umerilor pana la talie. 
     

  •  

  • lombara contine 5 vertebre (numerotate L1-L5). 
     

  •  

  •  

  •  

  • sacrala si coccis-ul: contin vertebre sudate

  • una de cealalta in zona soldului si la terminatia

  • coloanei vertebrale.

 

Vertebrele au rol structural si de protectie a maduvei spinarii. Pentru a asigura mobilitatea corpului si flexibilitatea, acestea sunt ajutate de discurile intervertebrale.

Intre fiecare 2 vertebre se gaseste cate un disc intervertebral. Acestea actioneaza ca niste perne reducand socurile si solicitarile care apasa asupra coloanei atunci cand se misca. Fiecare disc are o structura asemanatoare unei anvelope auto. Un strat mai rezistent - fibros care tine inauntru o membrana pulpoasa. Procesul de imbatranire afecteaza din pacate si aceste elemente si le face in timp mai putin elastice, ceea ce le face mai fragile la rupere (herniere)

 

Ansamblul de vertebre si discuri intervertebrale formeaza

un tunel de protectie pentru maduva spinarii si nervii spinali.

  Acesti nervi pleaca din centrul vertebrelor si se duc spre

diferite parti ale corpului pentru a asigura transmiterea

senzatiilor si miscarilor pana la muschi si organe.

Aceste incheieturi sunt acoperite cu un cartilaj cu rol de

protectie in timpul miscarilor. Fara acest cartilaj oasele

s-ar freca dureros unul de celalalt. Din pacate si acest cartilaj

este afectat de uzura coloanei si poate sa dispara in anumite

locuri. Acesta este motivul principal pentru care se formeaza

aceleosteofite - ciocuri de papagal - la nivelul coloanei vertebrale,

ca o incercare a organismului de a repara ceea ce a fost distrus

prin uzura.

 

In zona coloanei se gasesc o serie de alte structuri: muschi, ligamente si tendoane si vase. Muschii coloanei se contracta si se relaxeaza pentru a realiza miscarile corpului. Ligamentele sunt benzi puternice si flexibile de tesut fibros care leaga oasele intre ele, iar tendoanele sunt cele care asigura fixarea muschilor de os. Vasele de sange furnizeaza nutrientii pentru toate aceste structuri. Toate trebuie sa functioneze impreuna pentru a se realiza in mod normal miscarile coloanei. Din pacate acele osteofite (ciocuri) de care aminteam mai sus pot sa faca mai mult rau deoarece avand forme neregulate pot sa apese pe radacina nervilor spinali, pe vasele de sange care iriga zonele adiacente sau pe muschii sau ligamentele paravertebrale, iritandu-le la fiecare miscare.

Simptomele afectiunilor de coloana

In zona cervicala: manifestarile simptomatice ale acestor boli degenerative cuprind de la parestezii ale membrelor, greutati in efectuarea anumitor miscari, stari de oboseala, ameteli si dureri de cap, sunete in urechi, vederea incetosata, dificultati de concentrare si de memorie, etc. fiind afectati nervii care pleaca de la nivelul coloanei cervicale spre cap, umeri si maini

Daca zona cu probleme se afla pe coloana dorsala (toracala) atunci simptomele pot sa includa nevralgiile intercostale, tulburari de genul distoniei neurovegetative, si altele.

In zona lombara, simptomele date de spondiloze sunt mai deosebite. Pot sa apara lombalgii, dureri pe traiectul nervului sciatic.

In prezent puteti gasi mai multe tipuri de tratamente pentru spondiloze si alte afectiuni ale coloanei vertebrale propuse de diferite cabinete si clinici medicale, sau chiar indivizi specializati in kinetoterapie. Unele dintre aceste tratamente pot avea ca efect o scadere in intensitate a durerii si ameliorarea temporara a simptomelor, fara insa a rezolva problema medicala pe termen lung deoarece nu trateaza cauza principala a spondilozelor (degradarea discului intervertebral, aparitia osteofitelor, etc).

 

Tratamentul cu Antireumatix Expert duce la eliminarea cauzelor care au determinat aparitia afectiunii in sine (regenerarea discurilor intervertebrale, dizolvarea ciocurilor de pe coloana, etc). Tratamentul este deosebit de eficient, cu rezultate pe termen lung pentru pacienti. 

bottom of page