top of page

GONARTROZA

Gonartroza este o afectiune ce poate sa influenteze foarte mult viata pacientului, insa daca simptomele sunt recunoscute la timp iar pacientul se trateaza, evolutia ei poate fi incetinita semnificativ. Osteoartrita genunchiului este o afectiune care apare mai frecvent la persoanele trecute de 45 de ani care au sau nu factori de risc. Boala poate sa apara ca urmare a degradarii cartilajului datorita inaintarii in varsta, in cadrul imbatranirii generale a organismului sau poate sa apara datorita influentei exercitate de anumiti factori.

Dintre acestia, specialistii amintesc ca putand fi factori de risc in dezvoltarea gonartrozei: 
- Obezitatea;
Diabetul zaharat;
- Tulburari hormonale;
- Boli neuromusculare;
- Traumatisme fizice si accidente;
Sarcina;
- Afectiuni congenitale caracterizate prin articulatii anormal dezvoltate, ligamente cu rezistenta scazuta.

Care sunt cauzele gonartrozei ?

Sus

Cel mai adesea, gonartroza apare ca o boala degenerativa, prin degradarea cartilajelor articulatieigenunchiului. In acest caz se poate vorbi de gonartroza primara - cand boala poate fi legata de inaintarea in varsta, fara insa sa fie cauzata direct de imbatranire. Pe masura ce organismul imbatraneste cantitatea de apa continuta in cartilajul articular scade si ea. Alaturi de apa se reduce si concentratia unor substante cu rol nutritv si protector pentru articulatii, numite proteoglicani. 

Astfel, lipsite de efectul protector al proteoglicanilor, fibrele cartilaginoase pot fi foarte usor distruse in cadrul degenerarii articulatiei. Uneori, in incercarea de a ameliora distrugerea spatiului articular si a asigura congruenta suprafetelor cartilaginoase, se pot forma, la marginea articulatiilor, osteofite.

Ele sunt de fapt proiectii osoase care ies dintr-o articulatie si se indreapta spre cealalta. Desi osteofitele incearca sa asigure mentinerea formei si functionalitatii articulatiei, ele nu fac decat sa creasca durerea si sa limiteze miscarea articulatiei in final. 
Daca insa gonartroza nu este primara, ci este o afectiune secundara, ea poate fi indusa de infectii locale sau de traumatisme (cel mai adesea sportive) vindecate vicios. 

In plus, pe langa infectii si leziuni fizice, exista si o serie de factori de risc care pot influenta aparitia gonartrozei, cum ar fi: 
- Factori genetici - ei pot influenta dezvoltarea acestei afectuni daca exista posibilitatea de aparitie a unor mutatii genetice care predispun persoana respectiva la osteoartrita;
- Varsta - influenteaza capacitatea cartilajului de a se regenera si de a lupta impotriva leziunilor si infectiilor locale;
- Sexul - se pare ca boala apare mai frecvent la femeile trecute de 50 de ani, comparativ cu barbatii cu aceeasi varsta;
- Traumatisme repetate - mai ales daca pacientul are sau a avut o profesie are necesita un efort fizic intens, ridicarea unor greutati sau transportarea lor, sau stat in genunchi foarte mult. Acestea supun genunchiul unor presiuni foarte mari, carora articulatia nu le poate face fata;
- Greutatea - pacientii supraponderali au un risc foarte crescut de a dezvolta in timp gonartroza;
Simptomul principal al gonartrozei este durerea cu localizare la nivelul genunchiului sau cu iradiere pe muschii coapsei sau gambei. Durerea este descrisa ca o senzatia de arsura locala sau de junghi. Durerea poate fi prezenta doar la mobilizare sau si in repaus. Durata acesteia este de obicei mai mica de jumatate de ora (aspect foarte important, care o deosebeste de durerea din artrita inflamatorie, cand durerea este prelungita, peste 30 de minute). Ei ii este asociata impotenta functionala, si mobilizarea dificila articulatiei si oaselor care o alcatuiesc. 

Care sunt simptomele gonartrozei ?

  • Simptomul principal este durerea. Provocata de miscare, dispare la repaus, pentru ca in stadiile avansate sa fie permanenta (inclusiv noaptea). Durerea este mai intensa dimineata sau dupa o perioada de inactivitate si este meteosensibila (se agraveaza la schimbarea vremii)

  • Genunchiul devine rigid si umflat, ceea ce face ca mobilitatea sa fie redusa (la indoire sau indreptare)

  • Mersul este schiopatat

  • Genunchiul trosneste la miscarile de indoire/indreptare


- Tumefactia genunchilor;
- Modificarea temperaturii cutanate locale (tegumentele sunt mai calde decat cele din jur);
- Apariita crepitantelor sau cracmentelor - zgomote anormale care se aud cand se mobilizeaza genunchiul;
- Spasm muscular periarticular; 
- Inflamarea bursei periarticulare (bursita);
- Modificari sugestive la radiografii: se observa osteofitele, ingustarea spatiului articular, afectarea osului. Gonartroza este cea mai frecventa cauza de aparitie a 'apei la genunchi', care reprezinta acumularea de fluid in exces in jurul articulatiei genunchiului.

​

​​

 Antireumatix Expert contine  500 mg sulfat de glucozamina complex cu clorura de potasiu, , 300 mg MSM metilsulfonilmetan, 20 mg extract uscat din radacini de Gheara diavolului, 20 mg Vitamina C substante care aduc beneficii importante în bolile reumatismale degenerative, determinând ameliorarea simptomelor (cum ar fi durerea), a funcÅ£iilor (cum ar fi mobilitatea) È™i implicit reduc nevoia de a administra antiinflamatoare nesteroidiene, un avantaj important datorită numeroaselor reacÅ£ii adverse ale acestora.

Glucozamina, denumită ÅŸi citosamină, este o substanţă naturală ce se găseÅŸte în cochilia scoicilor. Este disponibilă sub diferite forme, precum clorura de glucozamină, N-acetil-glucozamina ÅŸi sulfatul de glucozamină, o sare a glucozaminei. Glucozamina este, de asemenea, disponibilă sub forme sintetice. Organismul absoarbe bine glucozamina, ne informează specialiÅŸtii ca urmare a studiilor efectuate.

 

Studiile arată că sulfaÅ£ii de glucozamină ÅŸi condroitină pot diminua durerea din osteoartrite ÅŸi pot îmbunătăţi performanÅ£ele articulaÅ£iei. De asemenea demonstrează că glucozamina este la fel de eficace ca ibuprofenul în diminuarea durerii articulare din osteoartrite, în special pentru articulaÅ£ia genunchiului, dar cu mai puÅ£ine efecte adverse. Condroitina este studiată ÅŸi pentru folosirea ei ca medicaÅ£ie anticoagulantă (împiedică formarea cheagurilor de sânge). Cercetările continuă în prezent pentru a demonstra dacă condroitina ÅŸi glucozamina refac ÅŸi cartilajul

bottom of page