top of page

Glucozamina , studii de specialitate


Glucozamina si condroitinsulfatul sunt suplimente alimentare folosite pentru incetinirea progresiei modificarilor anatomice osteoarticulare si a simptomelor osteoartritei.

Glucozamina este unul dintre cele mai cunoscute suplimente alimentare. Majoritatea studiilor clinice cu glucozamina au analizat efectele sale la pacientii cu osteoartrita de genunchi. Doza uzuala este de 500 mg de 3 ori pe zi. Majoritatea studiilor efectuate pana in prezent au evaluat preparatul de glucozaminsulfat si au aratat beneficii dupa 30-90 zile de tratament. De aceea, tratamentul cu glucozamina se recomanda a fi urmat o perioada de 60 de zile. Decizia de a continua sau nu terapia apartine, de cele mai multe ori, pacientilor.

Este intalnita in aproape toate tesuturile umane, concentratiile cele mai mari gasindu-se in cartilaje. Se prezinta sub mai multe forme: sulfatul de glucozamina, N-acetil-glucozamina, clorura de glucozamina, izomer dextrorotator. Sarea de sulfat de glucozamina formeaza o jumatate din subunitatea de dizaharida a keratansulfatului, care este scazut la pacientii cu osteoartrita. Acidul hialuronic, intalnit in cartilajul articular si fluidul sinovial, este alcatuit din unitati de acid glucuronic si N-acetilglucozamina. Mecanismele posibile de actiune ale glucozaminei, care ar avea un efect condroprotector, includ stimularea directa a condrocitelor, incorporarea sulfatilor in cartilaj si protectia impotriva proceselor de degradare din organism. Totusi, mecanismul exact de actiune al glucozaminei nu este cunoscut.

Chirurgia nu reduce durerea articulara mai bine decat fizioterapia si antialgicele, a fost concluzia unui nou studiu publicat in The New England Journal of Medicine. O solutie mai buna este utilizarea sulfatului de glucozamina. Conform unui nou studiu publicat in The New England Journal of Medicine, pacientii care au dureri articulare cauzate de artroza nu au beneficii mai mari alegand chirurgia in locul antialgicelor si fizioterapiei. In studiu au fost inclusi 86 pacienti care au fost operati si 86 care au primit tratament cu antialgice si fizioterapie. La sfarsitul studiului nu s-au observat beneficii mai mari la pacientii operati. SULFATUL DE GLUCOZAMINA LUCREAZA Utilizarea sulfatului de glucozamina, un extract din carapacea crustaceelor, s-a dovedit a avea efect documentat pe artroza la genunchi. Cateva studii care au comparat efectul suplimentelor alimentare continand sulfat de glucozamina cu cel al medicamentelor antiinflamatoare nesteroidiene (AINS), care sunt folosite uzual pentru a scadea durerea articulara, au aratat cu precizie ca sulfatul de glucozamina a fost mai eficient in scaderea durerii si imbunatatirea functiei articulare. TRATAMENT DE PRIMA LINIE Efectul benefic al sulfatului de glucozamina a fost acela care i-a determinat pe reumatologi sa-l recomande ca tratament de prima linie in tratarea artrozei la genunchi. Numeroase studii arata ca sulfatul de glucozamina, administrat pe perioade de 8-12 saptamani, poate diminua durerea, in multe cazuri, chiar mai eficient decat medicamentele si imbunatateste functionarea articulatiilor. Glucozamina are efect de reconstructie a cartilajului articular, ajuta la mentinerea sanatatii cartilajului si s-a dovedit ca opreste erodarea cartilajului articular, considerata a fi cauza simptomatologiei. Multe studii au sugerat ca sulfatul de glucozamina poate chiar inlocui cartilajul deteriorat. Pentru a fi eficienta, glucozamina are nevoie de prezenta sulfului. Sulfatul de glucozamina contine sulf si, prin urmare, este forma biologic activa a acestei substante. Sursa: The New England Journal of Medicine, Volume 359: 1097- 1107 A Randomized Trial of Arthroscopic Surgery for Osteoarthritis of the Knee - See more at: http://farmaciiledona.ro/dona-info/sulfatul-de-glucozamina-sustine-mobilitatea-articulara-si-ajuta-la-refacerea-tesuturilor-articulare-I201#sthash.nBXDbrrh.dpuf

Efectele glucozaminei au fost studiate intens, in special pentru tratamentul afectiunilor articulatiei temporomandibulare si artritei reumatoide, insa cele mai multe studii au fost focalizate asupra tratamentului osteoartritei. Doua dintre cele mai mari studii placebo-controlate s-au desfasurat in Europa si au utilizat glucozaminsulfatul (1,2). ~n anul 2001, in Belgia a fost initiat un studiu pe 212 persoane cu osteoartrita a genunchiului, care au fost urmarite timp de 3 ani si au primit fie placebo, fie sulfat de glucozamina, in doza de 1500 mg/zi; acesti pacienti au fost evaluati utilizand indexul de osteoartrita Western Ontario and McMaster Universities (WOMAC) (1). Acest index este des folosit in cercetarea clinica pentru a evalua gradul durerii si a rigiditatii articulare, ca si afectarea functionala determinata de osteoartrita. Studiul a aratat ca pacientii care au luat glucozaminosulfat au prezentat o reducere usoara a intensitatii durerii si o reducere a ingustarii articulare (masurata radiografic) in comparatie cu placebo. Ambele diferente au fost semnificative statistic; totusi, nu a existat corelatie intre ameliorarea simptomelor si modificarile radiologice

Al doilea studiu, desfasurat in 2002 in Cehia, pe 202 pacienti cu osteoartrita de genunchi, urmariti timp de 3 ani, a aratat o ameliorare semnificativa statistic a simptomelor si a rigiditatii articulare in comparatie cu placebo

O metaanaliza din 2005 a inclus 20 de studii randomizate controlate, totalizand 2570 de pacienti (3). Rezultatele au fost urmatoarele: niciunul dintre studii nu a analizat eficienta pe termen lung si nici toxicitatea glucozaminei; niciun studiu nu a analizat efectul diferentiat in functie de articulatie si de severitatea afectarii articulatiei; niciun studiu nu a cercetat doza optima si nici calea optima de administrare; in sfarsit, nu s-a demonstrat efectul glucozaminei asupra progresiei pe termen lung a osteoartritei.

Preparatele topice de glucozamina in combinatie cu condroitina au fost utilizate in cateva studii mici, randomizate, dublu-orb, placebo-controlate, cu rezultate favorabile Un studiu a aratat o ameliorare semnificativa statistic a durerii dupa 8 saptamani de tratament cu un preparat de glucozamina/condroitina in comparatie cu placebo (7). S-au facut de asemenea studii care au sugerat ca adaugarea glucozaminei la antiinflamatoriile nonsteroidiene ar putea sa reduca utilizarea antiinflamatoriilor la acesti pacienti . Deoarece efectul antiinflamator al glucozaminei este diferit de cel al antiinflamatoriilor nonsteroidiene, exista posibilitatea unui efect sinergic al celor doua in ameliorarea inflamatiei articulare .

Un studiu din 2007 dublu-orb, placebo-controlat, pe 51 de pacienti japonezi cu artrita reumatoida a aratat ca o doza zilnica de 1500 mg glucozamina a redus semnificativ simptomele acestor pacienti. Totusi, testele sanguine de inflamatie nu au fost imbunatatite.

Efectele secundare ale glucozaminei sunt in general rare si minore. Glucozamina este produsa din cochilii si carapace de crustacee (homar, crab, creveti, scoici). Totusi, proteinele antigenice asociate cu alergiile la fructe de mare nu se gasesc in cochilii si de aceea nu au fost raportate cazuri de reactii alergice la indivizii cunoscuti cu astfel de reactii la fructele de mare . De asemenea, nu s-au gasit interactiuni semnificative medicamentoase ale glucozaminei.

Cele mai frecvente efecte secundare ale sulfatului de glucozamina administrat per os sunt durerea epigastrica, senzatia de arsura epigastrica, diareea, greata . S-a emis ipoteza ca utilizarea glucozaminei la pacientii cu diabet ar reduce eficienta medicamentelor antidiabetice. Pana azi insa, aceasta ipoteza a fost infirmata, nedovedindu-se ca glucozamina ar afecta sensibilitatea la insulina sau ar induce rezistenta la insulina . Totusi, se recomanda monitorizarea mai atenta a glicemiei la pacientii diabetici care iau preparate de glucozamina.

Ca forme de prezentare, glucozamina se gaseste sub forma de tablete, capsule, pudra sau chiar forma lichida. Doza uzuala este de 500 mg de 3 ori pe zi. Majoritatea studiilor efectuate pana in prezent au evaluat preparatul de glucozaminsulfat si au aratat beneficii dupa 30-90 de zile de tratament. De aceea, tratamentul cu glucozamina se recomanda a fi urmat o perioada de 60 de zile. Decizia de a continua sau nu terapia le apartine, de cele mai multe ori, pacientilor.


bottom of page